torsdag den 3. februar 2011

Skriveværksted for 7.-8. klasse

Tirsdag og onsdag i denne uge holdt Dysegårdskolen og Dyssegård Kombibliotek to bogdage, hvor eleverne mødte forfattere, forlæggere, boghandlere og illustratorer. Aktiviteterne indebar alt fra at bygge en bogreol af bøger til selv at prøve kræfter med en tekst og at besøge en boghandel. Og så altså et skriveværksted, som jeg stod for!

Skriveværkstedets rammer
Skriveværkstedet blev holdt tre gange i løbet af de to dage og hver gang var der ca. 20 elever på holdet. Eleverne var blandet fra skolens 7. og 8. klasser. Hvert værksted varede tre lektioner - en rigtig god længde for et skriveværksted i folkeskolen, hvor eleverne på den ene side kan nå at få oplevelsen af, at de producerer en masse tekst og på den anden side bevare overblikket over værkstedets mål og indhold uden at blive trætte.

Skriveværkstedets mål:
- at eleverne oplever, at det er sjovt at skrive noveller
- at eleverne finder på skelettet til en novelle, som de kan gå hjem og skrive færdig, hvis de har lyst
- at eleverne erfarer at hurtigskrivning kan være et værktøj til at komem i gang med at skrive noveller
- at eleverne får oplevelsen af at have skrevet meget på kort tid
- at eleverne møder en ung forfatter
- at elevenre opnår en begyndende forståelse af betydningen af, at en novelle har en begyndelse, midte og slutning.

Skriveværkstedets indhold
I løbet af de tre lektioner fik eleverne sat ord på, hvad en novelle var, fandt deres hovedperson og konflikt og skrev begyndelsen, midten og slutningen af en novelle. Desuden blev de sidste ti minutter af hvert skriveværksted brugt til spørgsmål til forfatteren om bøger og skrivning generelt.

Jeg var meget glad for at besøge Dyssegårdskolen og synes, at det er enormt positivt, at de har valgt at lave to bogdage, hvor eleverne fik mulighed for at møde hele bogbranchen.
I forrige uge, da jeg besøgte Hyldagerskolen i Albertslund, var det faktisk også fordi de havde en boguge. Så man kan da sige, at skolerne gør noget for, at eleverne skal læse bøger!

Skal dine elever også opleve glæden ved at skrive? Læs mere om mine skriveværksteder på min hjemmeside.

Indlægget er også bragt på min blog om Fiktionsskrivning i folkeskolen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar